Covid-19 vaccinaties

De 10 meest gestelde vragen rondom COVID-19 vaccinatie

1. Wanneer ben ik aan de beurt ?

De planning van de vaccinaties tegen het coronavirus is afhankelijk van veel factoren. De Nederlandse overheid wil dat iedereen vanaf 18 jaar begin juli 2021 minimaal 1 coronaprik gehad kan hebben.

De planning kan veranderen. Bijvoorbeeld door een latere levering van een vaccin. Voor de meest actuele informatie verwijzen wij u naar de website van Rijksoverheid.

Aan de hand van uw geboortejaar kunt u zien wanneer u in aanmerking komt voor vaccinatie.

1956 t/m 1957* Sinds 15 februari 2021 AstraZeneca Huisarts
1958 t/m 1960* Sinds 15 april 2021 AstraZeneca Huisarts
1961 t/m 1971 Sinds 27 april 2021 BioNTech/PfizerModerna of Janssen GGD-priklocatie, huisarts of ziekenhuis
1972 t/m 1981 Vanaf medio juni 2021 BioNTech/PfizerModerna of Janssen GGD-priklocatie, huisarts of ziekenhuis
1982 t/m 1991 Vanaf eind juni 2021 BioNTech/PfizerModerna of Janssen GGD-priklocatie, huisarts of ziekenhuis
1992 t/m 2003 Vanaf eind juni 2021 BioNTech/PfizerModerna of Janssen GGD-priklocatie, huisarts of ziekenhuis

 

2. Ik behoor tot een riscogroep. Wordt ik eerder gevaccineerd?

Sommige mensen lopen vanwege hun medische achtergrond meer risico om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. De Gezondheidsraad heeft over coronavaccinatie voor deze groep geadviseerd. Er is een verschil tussen mensen met een hoog risico en andere risicogroepen. Hoog riscogroepen hebben reeds een uitnodiging ontvangen.

Mensen geboren in 1961-2003 die jaarlijks de griepprik krijgen, ontvangen tussen 6 en 20 mei een uitnodiging voor vaccinatie tegen corona. Zij hebben een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona.

Het gaat om mensen met:

  • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
  • een chronische stoornis van de hartfunctie;
  • diabetes mellitus;
  • andere chronische nierinsufficiëntie;
  • een afweerstoornis of behandeld met immuun-suppressiva leidend tot verminderde weerstand tegen luchtweginfecties;

3. Heb ik keuze welk vaccin ik wil/krijg ?

U kunt niet zelf kiezen voor een bepaald vaccin. Het kabinet kijkt op basis van (internationale) adviezen of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn.

 

4. Ik heb recent corona gehad, wanneer mag ik me dan weer laten vaccineren?

De Gezondheidsraad adviseert om mensen die corona hebben gehad ook te vaccineren. U kunt geen coronavaccinatie krijgen op het moment dat u corona heeft. Minimaal vier weken nadat u klachten kreeg, kunt u zich laten vaccineren.

 

5. Krijg ik 1 of 2 prikken?

De meeste mensen krijgen 2 vaccinaties voor een goede bescherming.

Soms is 1 vaccinatie voldoende. Dat is als je het vaccin van Janssen krijgt. Of wanneer je de afgelopen 6 maanden COVID-19 hebt gehad. Krijg je COVID-19 na de 1e vaccinatie dan heb je wel nog een 2e vaccinatie nodig

 

6. Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen COVID-19-vaccins

De meest voorkomende bijwerkingen zijn een pijnlijke en soms wat gezwollen plek op je arm daar waar je geprikt bent, moeheid, hoofdpijn, koorts. Ook kun je last krijgen van spierpijn, misselijkheid en gewrichtspijn. Deze klachten ontstaan binnen één of enkele dagen na vaccinatie en gaan vanzelf weer over. De duur van de bijwerkingen varieert van enkele dagen tot enkel weken. Dit laatste is zeldzaam.

Jongeren hebben over het algemeen meer last van deze bijwerkingen dan ouderen.

Dit soort bijwerkingen zijn geen reden om de tweede vaccinatie niet te nemen.

Als je na vaccinatie ander aanvullende COVID klachten hebt zoals hoesten, verlies van geur en smaak. Dien je je te laten testen. Mogelijk heb je dan rondom de vaccinatie een COVID-19 besmetting opgelopen

7. Wanneer is een bijwerking ernstig en moet ik alarmeren ?

Bel uw huisarts of de huisartsenpost als u na vaccinatie last krijgt van: kortademigheid, pijn op de borst, zwelling van de benen (dikkere benen) of buikpijn en braken.

Bel uw huisarts of de huisartsenpost ook direct als u 4-16 dagen na vaccinatie last krijgt van: ernstige of langdurende hoofdpijn, wazig zien, blauwe plekken of kleine ronde plekjes (puntbloedingen) op uw huid op een andere plek dan waar u geprikt bent. 

8. Wanneer ben je na vaccinatie beschermd tegen COVID-19 ?

Je bent 1 week (met het vaccin van Pfizer) tot 2 weken (met de vaccins Moderna en AstraZeneca) na de 2de prik goed beschermd tegen het coronavirus. 

9. Kan ik de 2e vaccinatie dan niet eerder krijgen in verband met vakantie?

Door het vervroegen van de 2e vaccinatie biedt deze mogelijk minder bescherming. Het advies is om minimaal 10 weken tussen 1e en 2e vaccin van AstraZeneca te laten en minimaal 4 weken bij de mRNA-vaccins zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna.

De 2e vaccinatie kan tot 14 weken uitgesteld worden.

10. Ik ben zwanger kan ik me dan beter wel of niet laten vaccineren?

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen.

In de Verenigde Staten kregen inmiddels meer dan 90.000 zwangere vrouwen een mRNA-vaccin en daarbij zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een coronavaccinatie schadelijk kan zijn voor u of uw kind. Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Dit lijkt voor een coronavaccinatie ook het geval